Yangın sigortası nedir, zararınızı nasıl karşılar?
En çok korkulan ve zarara yol açan felaketler deyince ilk aklımıza gelenlerinden biri yangın! Yangını, meydana gelmeden engellemek en önemlisi elbette, ama böyle bir olay yaşanırsa sonrasında yapılacakları düşünmek de bir o kadar önemli. Yangın sonucunda sahip olduğunuz mülk ve eşyalara gelebilecek zararları karşılamak için yangın sigortası seçeneği içinizi rahatlatacak bir çözüm olacaktır. Yangın sigortası yaptırarak malınıza gelecek zararlar için endişelerinizi azaltabilirsiniz.

Yangın sigortası nedir?
Yangın sigortası, ev veya iş yerleri gibi her türlü mekan için kendiliğinden meydana gelen yangın, yıldırım, patlama ve bu durumların neden olduğu duman ve diğer tehlikelerin oluşturduğu hasarlara karşı güvence olarak yapılan sigortadır. Yangın ve bağlı olarak gelişen söndürme hasarları, örneğin su baskını veya kimyasal madde ile müdahalelerden kaynaklı hasarlar da sigorta kapsamına girer.
Yangın sigortası hangi durumları kapsar ?
Yangının oluşturduğu hasarlar standart olarak sigorta kapsamındadır. Yanma veya patlama haricinde bu olaylara müdahale edilirken oluşan su baskını ve kimyasal maddelerle yapılan söndürme işlemlerinden kaynaklı hasarlar da yangın sigortası ile temin edilir.
Standart yangın sigortası kapsamında olmayan, ancak sigortaya eklenebilecek durumlar da vardır. Kargaşaya sebep olabilecek toplumsal hareketler (grev, eylem vb.), kötü niyetli durumlar (kundaklama vb.), terör, deprem, fırtına, sel, toprak kayması gibi doğal afetler, sigortalı mülke taşıtların çarpması ile oluşabilecek ek tehlikeler de kapsama alınabilir. Bunlar sonucunda ortaya çıkan mali kayıplar, enkaz kaldırma masrafı, kar veye kira kaybı gibi zararlar da yanın sigortası ile karşılanabilir.
-
Sigorta şirketleri konut ve iş yerleri için poliçeler düzenler ve bu poliçeler içerisinde hangi teminatların yer alacağı listelenir. Paket olarak oluşturulan bu poliçelerde yangın, yangın mali sorumluluk, yangınla ilgili ek teminatların yanı sıra hırsızlık, cam kırılması ve ferdi kaza sigorta teminatları da sunulabilmektedir.
-
Sigorta bedelinin güvenceye aldığı unsurlar yalnızca binayı değil, binaya bağlı iç ve dış tüm elemanları da ifade eder. Garaj, depolar, temeller ve istinat duvarı, tesisatlar, asansör ve (yürüyen) merdivenler vb tamamlayıcı unsurların tümü sigorta kapsamındadır. Bahçe elemanları, bina dışındaki heykel, havuz, çeşme vb. ek unsurlar sigorta poliçesinde belirtilmek kaydıyla yine kapsam içinde zararı karşılanacak unsurlar olur.
-
Yangın durumlarında taşınmaz mal gibi, bu taşınmazda zarar gören taşınır mallar da sigorta kapsamındadır. Sigortalı mallar içine giren malların gruplaması olabileceği gibi tüm masraflar için tek bir genel kapsamla da sigorta yapılabilir. Aksi bir anlaşma olmadıkça, sigorta ettiren kişi ve ilgili mülkte beraber yaşadığı / çalıştığı kişilerin yangında zarar gören malları da yangın sigortası kapsamına girecektir.
Yangın sigortası tam olarak ne zaman geçerli olur ?

Yangın sigortasının kapsamı nasıl belirlenir?
Yangın sigortasının karşılamadığı durumlar nelerdir?
Ek teminat nedir? Yangın sigortasına hangi durumlarda teminat eklenebilir?
Yangın sigortasında ek teminat olarak sunulabilecek konular:
-
Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri
-
Kötü Niyetli Hareketler
-
Terör
-
Deprem ve Yanardağ Püskürmesi
-
Fırtına
-
Kar AğırlığıSel veya Su Baskını
-
Yer Kayması
-
Dahili Su (Tesisat ve ilgili unsurlar)
-
Kara, Hava, Deniz Taşıtları çarpması
-
Duman
-
Yangın Ve İnfilak Mali Sorumluluğu (kiracı ve mülk sahipleri arasında)
Yangın sigortası ile ilgili özel durumlar: Eksik sigorta, aşkın sigorta ve muafiyetler
Yangın çıktı! Hasar durumunda ne yapmalısınız?
Yangın durumunun gerçekleşmesi halinde sigortanın işleyebilmesi için sigorta yaptıran tarafın bazı sorumlulukları bulunur ve bununla ilgili harekete geçilmesi gerekir. Yangın sigortanız varsa ve sigortanızın hasarınızı karşılamasını istiyorsanız:
-
Öncelikle sigorta şirketine en geç 5 gün içinde bildirimde bulunmalısınız.
-
Olayla ilgili gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini yerine getirmeli, sigortanızla ilgili talimatlara uymalısınız.
-
Sigorta yetkililerinin gerekli tespitleri yapabilmesine ve zararı azaltmak üzere girişimde bulunmasına izin vererek yardımcı olmalısınız.
-
Zorunda kalmadıkça hasar yerinde değişiklik yapmamalısınız.
-
Zararınızın karşılanması için gerekli resmi işlemlerde sizden talep edilen bilgi ve belgeleri en kısa sürede sigortacıya sunmalısınız.
-
Yazılı olarak zararın tahmini miktarı ile ilgili bildirim yapmalısınız.
-
Sigortalı mallar ile ilgili başka sigorta anlaşması varsa yangın sigortanızı sağlayan sigortacı ile bu bilgili paylaşınız.
Yangın sigortası tazminatı nasıl ödenir? Hasar tespiti nasıl yapılır?
-
Yangın sigortasının, kişilerin zararlarını karşılayabilmesi için öncelikle hasar tespiti yapılır. Bu hasar tespiti taraflar arasında anlaşma ile yapılabileceği gibi anlaşmazlık halinde hakem / bilir kişilere gidilir. Olayın gerçekleşmesinden sonraki 6 ay içerisinde taraflar hasar hakkında ispatlarını yapabilirler.Taraflar bilirkişiyi anlaşarak seçebilir. Aksi durumda bilirkişi mahkeme tarafından atanabilir.
-
Hasar tespiti yapıldıktan sonra poliçenin niteliğine göre rayiç değer veya yeni değer üzerinden hesaplamalar yapılır, mallardaki eskime ve kullanma payı uygun şekilde hesaba katılır. Bazı durumlarda mutabakat ile, yani iki tarafın onayladığı bilir kişi tarafından da değer tespiti yapılabilir.ce">  Hasar tespiti yapıldıktan sonra poliçenin niteliğine göre rayiç değer veya yeni değer üzerinden hesaplamalar yapılır, mallardaki eskime ve kullanma payı uygun şekilde hesaba katılır. Bazı durumlarda mutabakat ile, yani iki tarafın onayladığı bilir kişi tarafından da değer tespiti yapılabilir.
-
Ödenecek tazminat belirlendikten sonra poliçe hükümleri ve yasalara uygun şekilde sigortacı sigortalıya ödeme yapar. Aynı mallar üzerinde hem yangın hem nakliyat sigortası varsa, yangın sigortacısının yükümlülüğü nakliyat sigortacısınınkinden sonra başar.
Yangın sigortası tazminat ödendikten sonra da geçerli midir?
Sigortada değişiklikler: Sigortalının ölümü, menfaat sahibinin veya sigorta yerinin değişmesi, sigortalı mallarda değişiklik
Yapılan bir yangın sigortası süresince sigortalı kişi veya sigorta edilen malların durumunda değişiklikler yaşanabilir. Bu gibi durumlarda tarafların hakların korunması için bazı kurallar uygulanır:
-
Sigorta edilen mallarla ilgili sigorta yaptıran taraf bir değişiklik yaparsa ve bu değişiklik sigorta priminde değişikliklere yol açıyorsa karşı tarafın da haklarının korunması gerekir. Bu sebeple değişiklik ile ilgili bildirim yapma yükümlülüğü bulunur. Değer artışı söz konusuysa sigortacı anlaşmayı iptal edebilir veya prim artışına gidilir. Değerde azalma olursa prim farkı sigorta müşterisine iade edilir. Sigortalı malların yerinin değişmesi de bu tür değişikliklerden sayılır.
Yangın sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız mutlaka poliçenizde yer alacak şartları iyice gözden geçirin. Sorunsuz şekilde sigorta hizmeti almak için haklarınızı daha detaylı öğrenmenizi ve yükümlülüklere uymanızı tavsiye ederiz.
TEKLİF AL
Bizi arayın
Sigorta hizmeti almak veya haklarınızı daha detaylı öğrenmek istiyorsanız..